عسل گشنیز و خواص آن


عسل گشنیز توسط زنبور عسل‌هایی که از شهد گیاه گشنیز استفاده کرده‌اند، تولید می‌شود. این عسل بسیار معطر، مقوی و اشتهاآور است. تقویت معده، تسکین دردهای عضلانی، خاصیت شیرافزا، بادشکن، دفع سموم بدن و کاهش تب از خواص عسل گشنیز است. در طب سنتی از خواص عسل گشنیز برای درمان بیماری‌های عفونی مانند سرخک و آبله استفاده می‌شود.
گشنیز گیاه بومی جنوب اروپا و مناطق مدیترانه است و در بیشتر نقاط ایران نیز می‌روید. استفاده دارویی و کاربرد در آشپزی این سبزی، از زمان‌های قدیم رواج داشته و همواره مورد استفاده همگان بوده است.
قسمت‌های مورد استفاده این گیاه، ساقه، برگ و میوه آن است و از شهد گلهای این گیاه در اواخر بهار برای تهیه عسل گشنیز استفاده می‌شود. عسل به دست آمده از گیاه گشنیز، خواص درمانی و ارزش غذایی مخصوص خود را دارد، اما در مجموع از خواص گشنیز مشتق گرفته شده است. در طب سنتی از این عسل برای درمان بیماری‎های عفونی استفاده می‌شود. برای آشنایی بیشتر با خواص عسل گشنیز و طرز تهیه و طریقه مصرف آن با ما همراه شوید.

عسل گشنیز به عسلی گفته می شود که بخش عمده شهد مورد استفاده آن از گیاه گشنیز باشد. گاهی اوقات اگر یک گونه گل تامین کننده ۵۰ درصد یا بیشتر از منابع شهد یک عسل باشد آن عسل را به نام آن گل خاص می نامند.
البته در بعضی اوقات تا ۸۵ درصد شهد را نیز امکان دارد یک گیاه تامین کرده باشد اما درصدهای بالاتر از این غیر معمول است زیرا هر چند زنبور به گل ها وفاداری نشان می دهد ولی به ندرت پیش می آید که این وفاداری مطلق باشد.
زنبورها همچنین برای برخورداری از سلامت بالا به طیفی از شهدها و گرده های مختلف نیاز دارند. لذا منظور ما از عسل گشنیز عسلی است که عمده شهد آن از گیاه گشنیز باشد زیرا امکان ندارد زنبور عسل بطور ۱۰۰ درصد از یک گونه گیاه استفاده کند و به دیگر گیاهان کاری نداشته باشد.

خواص عسل گشنیز (طبیعت و فواید درمانی)
از خواص گشنیز و عسل طبیعی این گیاه میتوان : معطر ،مقوی ،اشتها آور ،مقوی معده ،رفع سوء هاضمه ،باد شکن ،نرم کننده سینه ،مفید برای تب ،مفید برای بیماری های عفونی مانند :

- سرخک وآبله
- مفید برای سرفه وسرما خوردگی
- مسکن وآرام بخش
- دفع سموم بدن
- خواب آور
- مفید برای زکام
- اسپاسم ماهیچه ای
- شیر افزا
- مفید برای تب های رماتیسمی
- مفید برای آفت دهان
- تقویت لثه
- تنگی نفس
- مسکن صفرا
- ضد سرطان
- مفرح
- مقوی قلب و مغز

بر اساس طب سنتی طبع عسل گشنیز معتدل و ملایم است و افراد با مزاج‌های مختلف می‌تواننند، آن را مصرف کنند. برخی از مهم‌ترین خواص عسل گشنیز:
عسل گشنیز از حساسیت ها و آلرژی جلو گیری می کند و به هضم غذا کمک می کند . از دیگر خواص عسل گشنیز می توان به جلو گیری از دردهای عضلانی ، جلو گیری از صرع و تشنج اشاره کرد.

- یکی از مهم‌ترین خواص عسل گشنیز خاصیت آنتی باکتریال و ضدعفونی کننده این ماده است و در طب سنتی از آن برای درمان بیماری‌های عفونی مانند آبله و سرخک استفاده می‌شود.
- عسل گشنیز به پیشگیری از حساسیت و آلرژی کمک می‌کند.
- مصرف عسل گشنیز به سلامت دستگاه گوارش کمک کرده و باعث تقویت معده، کمک به هضم غذا و درمان ناراحتی‌های روده می‌شود.
- پیشگیری و تسکین دردهای عضلانی و جلوگیری از صرع و تشنج از دیگر خواص عسل گشنیز است.
- استفاده از عسل گشنیز برای بیماران مبتلا به انواع عفونت‌ها، سنگ‌ها یا کیست‌های مجاری ادراری مفید است.
- عسل گشنیز برای درمان ضعف جنسی مفید است و به طور کلی مصرف آن باعث تقویت عمومی بدن می‌شود.
- مصرف عسل گشنیز برای درمان سرماخوردگی و سرفه‌های تحریکی مفید است.
- عسل گشنیز خاصیت ضد سرع و تشنج دارد.
- همانند خواص گشنیز مصرف عسل تهیه شده از این گیاه نیز باعث افزایش شیر مادر شیرده می‌شود.
- عسل گشنیز خاصیت مسکن و خواب آور دارد و شربت تهیه شده از آن به ایجاد آرامش و داشتن خوابی راحت کمک می‌کند.
- کمک به درمان آفت دهان و کاهش تب به ویژه تب‌های روماتیسمی از دیگر خواص عسل گشنیز است.
- مصرف عسل گشنیز به تقویت معده و رفع سوء هاضمه کمک کرده و باعث افزایش اشتها می‌شود.
- عسل گشنیز همانند دیگر عسل‌های طبیعی سرشار از مواد آنتی اکسیدان است، بنابراین برای پیشگیری از سرطان و تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است.
- استفاده از ماسک عسل گشنیز برای رفع خستگی و کدری پوست مفید است.

چگونگی تولید عسل گشنیز توسط زنبور‌ها
سبزی گشنیز در بیشتر نقاط ایران به ویژه در کشتزارهای همدان، کردستان و کرمانشاه به صورت خودرو یافت می‌شود. در دیگر مناطق نیز کاشت آن در مزرعه صورت می‌گیرد.
برگ و ساقه گشنیز ارزش غذایی و خواص درمانی متنوعی دارد و در آشپزی نیز بسیار پرکاربرد است. برای تهیه عسل گشنیز زنبورهایی را تربیت می‌کنند که فقط به سمت عطر و بوی گشنیز بروند و بخش عمده شهد مورد استفاده آن‌ها، از گیاه گشنیز باشد.
البته در بیشتر مواقع عسل تک گل مخلوط از یک یا چند گیاه دیگر با نسبت‌های مختلف است و در بیشتر مراکز تولید عسل، اگر یک گونه گل تامین کننده ۵۰ درصد یا بیشتر از منابع شهد آن عسل باشد، آن را به نام آن گیاه خاص می‌نامند.
جالب است بدانید، حداکثر میزان عسل خالص، ۸۵ درصد شهد آن گل است اما درصدهای بالاتر از این غیر معمول است زیرا هر چند زنبور به گل‌ها وفاداری نشان می‌دهد ولی به ندرت پیش می‌آید که این وفاداری مطلق باشد. زمان برداشت عسل گشنیز اواخر بهار (خردادماه) است.

مشخصات و بهترین طریقه مصرف عسل گشنیز
رنگ عسل گشنیز، کهربایی است. برای مصارف درمانی از عسل گشنیز توصیه می‌شود، هر روز صبح ناشتا و نیز نیم ساعت قبل از خواب شب، یک لیوان شربت عسل (یک قاشق غذاخوری عسل در یک لیوان آب ولرم) تهیه کرده و جرعه جرعه (در مدت سه تا چهار دقیقه) بنوشید.

بهترین روش مصرف عسل گشنیز
مصرف دارویی: نسبت به نوع بیماری متفاوت است.
عسل جوان تلاش خود را جهت تهیه انواع عسل، بخصوص عسل گشنیز با پایین ترین میزان ساکاروز – زیر ۳ درصد – نموده است تا سالمندان و بیماران قندی و دیابتی در استفاده از محصولات “عسل جوان” نگران نباشند.

* نکته : باتوجه به خاصیت درمانی عسل گشنیز توجه داشته باشید از هرجایی که عسل مورد نیاز خود را تهیه می کنید ، به میزان ساکاروز آن – که با گواهی آزمایشگاه های معتبر مشخص می شود – توجه نمایید.

منطقه رویش گیاه گشنیز
عسل گشنیز توسط زنبور عسل از شهد گل های گیاه گشنیز تولید می شود که این گیاه بیشتر در ناحیه کشتزارهای منطقه کرمانشاه و کردستان میروید.

زمان برداشت عسل گشنیز
عسل گشنیز را می توان در خردادماه برداشت نمود.

رنگ عسل گشنیز
عقیقی